Azok a munkavállalók, akiknek a munkahelyén is teljesülnek pszichológiai alapszükségletei, elhivatottabbak a munkájuk iránt és elégedettebbek a munkahelyükkel.

Érzelmi kapcsolódás, biztonság

Sokan mondják, hogy a munkahely számukra azért is fontos, mert jó egy közösséghez tartozni. Főleg így van ez, ha ez a közösség motiváló. A támogató motiváló légkör számos kutatásban bizonyult megtartó erőnek. Erről már egy előző blogcikkben írtam.

A kapcsolódás alapvető emberi igény. Kielégíti érzelmi szükségleteinket és ha szeretettel teli akkor biztonságot is ad a mindennapjainkban. 

Autonómia, kompetencia

Ma már persze nem mindenki megy be mindennap a munkahelyére, egyre gyakoribb a home office. A HO lehetősége szinte már alapigénnyé vált a munkavállalók körében. Eldönthetem, hogy mikor, honnan végzem el a feladatom. Ez egyfajta szabadság, amely pozitívan befolyásolja az autonómia megélését. Mindenki számára fontos, hogy van döntési szabadsága abban, hogy hogyan végzi el a munkáját.

Az autonómia érzését táplálja, ha magunknak oszthatjuk be a feladatainkat, priorizálhatunk és a kompetenciánknak megfelelő területen önálló döntéseket hozhatunk. Megélni azt, hogy kompetensek vagyunk valamiben és ezt el is ismerik, mert bíznak bennünk, az nagyon jó érzéssel tölt el mindannyiunkat. Éppen ezért egyes vezetők mikromenedzsmentje nagymértékben rontja a munkavállaló jóérzetét, elégedettségét a munkahelyen.

Keretek – motiváló légkör

Nagyon jó a szabadság érzése, de azért biztonságot adnak az egyértelmű keretek. A döntésünk szabadságát így tudjuk igazából megélni. Akárcsak gyermekkorban, felnőttként is szükségünk van szabályokra, keretekre a helyes működéshez. Megtehetem, eldönthetem ? Ha ez egyértelmű akkor sokkal komfortosabban érezzük magunkat és hatékonyabban tudjuk elvégezni a munkánkat. Egy munkahelyen a szabályok világos kommunikálása ezért alapvető.

Ahhoz tehát, hogy tényleg jól érezzük magunkat egy munkahelyen szükséges és egyben elégséges, ha olyan környezetben vagyunk, ahol a pszichológiai szükségleteink kielégülnek. Fontos, hogy milyen emberek, milyen szervezeti keretek és milyen vezetők között dolgozunk. 

A coach szemléletű vezetést el lehet sajátítani és ezzel nagymértékben hozzá lehet járulni a motiváló munkahelyi légkör megteremtéséhez, a munkavállalók elégedettségéhez és megtartásához. Szeretnél még jobb vezető lenni? Bármikor megteheted az első lépést, csak egy kattintás ide!

Nagy Erzsébet, Business coach
Fotó: Nortonrsx Getty Images/Canva

Facebook