Ha vezető vagy bizonyára szembesültél már azzal a helyzettel, hogy nem te tudod a munkatársaidnak a piac legjobb fizetését vagy a legbiztosabb állását kínálni. Mégis, hogyan tudod munkatársaidat arra ösztönözni, hogy ennek ellenére lojálisan, motiváltan dolgozzanak és ne csábuljanak el egy fejvadász hívására? A munkaerő megtartás komoly vezetői feladat.

Milyen a jó elismerés? Ez egy visszatérő kérdés a cégvezetőkben. Megfelelően megbecsülni a munkatársat, nem alul és nem is túlértékelni a teljesítményét, a hozzáállását.

Emelő, támogató vállalati kultúra

Kutatások bizonyítják, hogy valóban fontos a pénz és a stabil környezet, de a munkaerő megtartásában még fontosabb az emelő, támogató vállalati kultúra. Egy ilyen cégben naponta sokszor hangzanak el olyan szavak, mint a „kérem”, vagy a „köszönöm” illetve azok a mondatok, amelyek a másik fél megértéséről szólnak: „Értem, amit mondasz” és „Figyelek Rád!”

Az egymás iránti figyelem és megértés nem kerül semmibe, mint ahogy egymás elismerése sem. Mindez viszont a motiválás egyik legfontosabb eszköze.

Legfontosabb az elismerés

A motiválás eszközei között tehát az első, legfontosabb dolog az elismerés. Az elismerés feltölti a munkavállalót és új lendületet ad a további munkához, hiszen a hasznos vagyok, fontos vagyok, kompetens vagyok érzést erősíti benne. 

De milyen is a jó elismerés? Már hallom is a kérdést, miért lehet „rosszul” is dicsérni? 

Igen, sajnos a rosszul megfogalmazott vagy behízelgő elismerés a visszájára is elsülhet. Mivel kommunikációnk csupán elenyésző hányada ( 7 %! ) a verbális kommunikáció -azaz amit kimondunk- így könnyen nyakon csíphető, ha nem vagyunk őszinték. Hanghordozásunk, non verbális kommunikációnk nem lesz kongruens, nem lesz összhangban azzal, amit mondunk és kilóg a lóláb. A vezető elveszítheti a hitelességét és nyíltan manipulatívvá válhat.

A jó elismerés kritériumai

Hogyan adjunk hát elismerést úgy, hogy az motiváló legyen? Mindenekelőtt csak akkor éljünk az elismeréssel, ha annak valódi alapja van, igazi teljesítményen alapul! Az, hogy Piroskát megdicsérjük, mert klassz lett a frizurája nem helyénvaló, ha munkáról van szó. 

A visszajelzésünk legyen tehát releváns a közös munkára nézve. 

Lényeges az is, hogy ne túlozzunk. Fontos, hogy a munkatársunk egyet tudjon érteni a dicsérettel, képes legyen elfogadni azt. 

A dicséret mindig legyen őszinte, soha ne hátsó szándékkal adjuk! A feltétel nélküli elismerés segíti motiválást, de ha csak azért adjuk, hogy erre hivatkozva még több feladatot rátehessünk a munkavállalóra akkor az elismerés elveszti az értékét. A „Te olyan ügyes vagy, hipp-hopp meg tudod ezt is csinálni!” típusú mondatok nem motiválnak. Tehát, ne csak akkor akarjunk motiválni, ha akarunk valamit, hanem ragadjunk meg minden alkalmat, hogy kifejezzük elismerésünket egy szép munkáért vagy egy jó teljesítményért! Ha rendszeresen élünk az elismerés motiváló erejével, akkor hozzájárulunk a well-being vállalati kultúra megteremtéséhez és ezáltal a munkaerő megtartásához.

Nagy Erzsébet

Business coach, munkahelyi mentálhigiénés tanácsadó

Fotó: fizkes/Getty Images/Canva

Facebook