Kézenfekvőnek tűnik először magának a mentális egészségnek a fogalmát tisztázni.

A WHO definíciója szerint a mentális egészség a „jóllét azon állapota, amelyben az egyén alkalmazni tudja saját képességeit, kezelni tudja a hétköznapi életben előforduló stresszhelyzeteket, eredményes munkát tud végezni és hozzá tud járulni a közösséghez, amelyben él.”

Mentálisan egészséges vagyok?

Ha mentális egészséged rendben van akkor

  • érzelmi jóllétben élsz, azaz boldognak érzed magad,
  • pszichológiai jólléted is rendben van, elfogadod önmagunkat, elégedetten éled mindennapjaidat, képes vagy az élet kihívásait kezelni és jó kapcsolatot ápolni másokkal,
  • a társas életedet is jóérzés hatja át, azaz a társas jóllét területén is köszönöd szépen jól vagy. Megvan számodra a valahová tartozás élménye, legyen az család vagy baráti kör, munkahelyi kollektíva. Elfogadod ezen csoportok szabályait, működését és szervesen tudsz illeszkedni hozzájuk.

A mentális egészség az alapvető emberi szükségletek kielégítésén túl olyan magasabb rendű igények kielégítésén keresztül érhető el, mint az elfogadottság, szeretetteljes kapcsolatok, megbecsülés, csoporthoz tartozás, tisztelet, elismerés, önbecsülés stb.  Nagyon sok készségünk fejleszthető egy mentálhigiénés szakember vagy coach segítségével. Szükséges továbbá azon attitüdök, képességek fejlesztése is, melyek hozzájárulnak a rugalmas alkalmazkodáshoz. (reziliencia készség)

Ha bármelyik területen nem vagy jól, úgy érzed, hogy elakadtál, nem tudsz egyedül megküzdeni a felmerült problémákkal, stresszel, rossz érzésekkel,  akkor sokat tud segíteni a mentálhigiénés tanácsadó.

Hogyan segít egy mentálhigiénés tanácsadó?

A nevével ellentétben a mentálhigiénés tanácsadó nem fog neked tanácsokat osztogatni, nem mondja meg, hogy mit tegyél, de segíteni tud abban, hogy mozgósítsd belső erőforrásaidat, erősségeidet és úrrá legyél a helyzeten. Empatikusan viszonyul hozzád és teljes figyelmét rád szenteli. Kérdéseivel abban segít, hogy egy másik nézőpontból is rá tudj nézni a pillanatnyilag számodra megoldhatatlannak és elviselhetetlennek tűnő helyzetre. Addig is amíg minden kisimul ő nyújt támaszt és tart meg érzelmileg a kialakult helyzetben.

A mentálhigiénés szakértő különböző technikákkal is segíthet neked, hogy csökkenjen a rád nehezedő stressz, az ehhez kapcsolódó szorongásod és lelki szenvedésed. Olyan módszer elsajátításában is segítséget tud nyújtani, ami célirányossá és hatékonnyá teheti a veszteség feldolgozásodat. A múlton való folyamatos gondolkodás és a jövőtől való félelem helyett segít megélned a jelenben lévő életedet és kapcsolataidat.

Ha úgy érzed mentális egészséged fenntartásában vagy helyreállításában segítségre van szükséged keress meg bátran!

Nagy Erzsébet

mentálhigiénés tanácsadó, coach

Fotó: Pixelfit/Getty Images Signature

Facebook