Számos kutatás bizonyítja, hogy a munkavállalók számára hosszútávon sokkal fontosabb az emelő munkahelyi környezet, mint a magasabb fizetés vagy egyéb juttatások. Egyre több vállalat ismeri fel a munkahelyi well-being jelentőségét és szerez ezzel igazi versenyelőnyt a piacon.

Munkahelyi kultúramunkahelyi well-being

Ma már jónéhány cég figyelmet fordít a munkahelyi körülmények, a munkahelyi kultúra javítására. Mivel munkaidőnk nagy részét a munkahelyünkön töltjük egyáltalán nem mindegy, hogy ott hogyan érezzük magunkat. Érzéseink határozzák meg gondolatainkat és irányítják viselkedésünket. Belátható, hogy a befektetett energia és a költségek hosszútávon megtérülnek. Hatékonyabb munkavégzés, önmotivált működés, lojalitás lesz az eredménye, ha a munkatársakat a cég megbecsüli és megteremti a munkahelyen is a well-being érzését.

Pszichoszociális kockázatok

Sajnos viszont legalább ennyien vannak azok a cégek és vezetőik is, akik nem foglalkoznak a munkahelyi pszichoszociális veszélyekkel, a munkaerőre nem értékként tekintenek. Emiatt a munkavállalók tömegénél válaszreakcióként nemcsak megjelenik és állandósul a stressz, hanem munkabaleset, kimerültség és pszichoszomatikus megbetegedések is bekövetkezhetnek. Ezek hatására nő a betegnapok száma, emelkedik a fluktuációs ráta és romlik a teljesítmény. 

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem legnagyobb kérdései közé sorolhatjuk a pszichoszociális kockázatokat és ezeknek a mentális és fizikai egészséget befolyásoló következményeit. Sokan nem tudják, hogy ezek kezelése nemcsak erkölcsi kötelesség lenne, hanem előírt jogi kötelezettség is.

Well-being teremtés első lépései

Mind a pszichoszociális kockázatok mind pedig a munkahelyi stressz a cég méretétől és típusától függetlenül megelőzhető és eredményesen kezelhető. Kezdő lépésként fontos a meglévő feltételek, erőforrások, a munkatársak lelki és testi egészségéhez vezető értékek felmérése és támogatása. A mentális egészséggel holisztikus, átfogó módon érdemes foglalkozni.

Célszerű külső szakmai segítséget igénybe venni és egy állapotfelmérést végezni standardizált teszt, valamint mentálhigiénés tanácsadói beszélgetések segítségével. 

Mentálhigiénés, egészségfejlesztő program

A speciális teszt a munkahelyi kiégéssel, különböző testi megbetegedésekkel, a depresszióval, szorongásos tünetekkel, az indokolatlan hiányzásra való hajlammal és a pszichológiai jólléttel kapcsolatos erőforrásokról és kockázatokról nyújt egyénre szabott jellemzést. Az egyéni állapotfelmérés eredményeiből képet kaphatunk a vállalkozásban uralkodó általános mentálhigiénés állapotokról és meghatározhatjuk a legégetőbb fejlesztési irányokat.

A felmérés egy komplex széleskörű munkahelyi egészségfejlesztési terv alapjául szolgál, melyet aztán kiegészíthetünk egyéni támogató programokkal is. Az egészségfejlesztő, mentálhigiénés program az állapotfelmérés eredményének és a lehetőségek tükrében rugalmasan alakítható.

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány támogató jellegű tevékenység:

 • Mentálhigiénés fogadóórák biztosítása a munkavállalók részére
 • Workshop a stresszorok feltérképezésére és hatásuk csökkentésére
 • Egészségfejlesztő képzések 
 • Reziliencia tréning
 • Vezetők és beosztottak közötti kommunikáció fejlesztése
 • Csapat/team harmonikusabb működését célzó csoport coaching
 • Coach típusú vezetési stílus fejlesztése, kialakítása
 • Vezetőfejlesztő coaching biztosítása
 • Nők, anyák támogatása
 • Mozgás, sport tevékenység támogatása
 • Egészséges étkezés támogatása a munkahelyen
 • Szűrővizsgálatok

A pszichoszociális kockázatok mérséklése, a dolgozók fizikai és mentális egészségének védelme, a well-being érzés munkahelyi megteremtése nemcsak erkölcsileg hanem gazdaságilag is emelni fogja cége, vállalkozása hatékonyságát, termelékenységét. Felmerülő kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal! 

Nagy Erzsébet
Business coach, mentálhigiénés tanácsadó

Fotó: Getty Images/Canva

Facebook